Boeken
Samen met Yra van Dijk, Els Stronks en Micha Hamel stelde ik de bundel Omdat lezen loont. Op naar effectief leesonderwijs in Nederland (uitgeverij Pica) samen.
In Omdat lezen loont analyseren leerlingen, studenten, leraren, schoolbestuurders, lerarenopleiders, bibliotheekmedewerkers, onderwijsinspecteurs, schrijvers, columnisten, wetenschappers en beleidsmakers de oorzaken van de Nederlandse leescrisis. Ook presenteren zij oplossingen. Samen laten ze zien hoe effectief leesonderwijs ertoe leidt dat jonge burgers willen en kunnen lezen.
Met bijdragen van: Onno Aerden, Marja Blom, Joana Batalha, Martin Bootsma, Geert Buelens, Jeroen Clemens, Jeroen Dera, Delila Dönmez, Martin Elkerbout, Christine Espin, Micha Hamel, Anne Helder, Ruud Hisgen, Marjolein Hordijk, Khalid Kasem, Paul Kirschner, Marie-José Klaver, Elisabeth Lehrner-te Lindert, Erik Meester, Petra Moolenaar, Marc van Oostendorp, Thijs Overpelt, Aafke Romeijn, Mara Rooijmans, Regina dos Santos Duarte, Naomi Smits, Marloes Schrijvers, Cedric Stalpers, Mia Stokmans, Els Stronks, Elise Swart, Yra van Dijk, Adriaan van Dis, Karin van Kalmthout, Roel van Steensel, Manon Uphoff, Julia van Velsen, Inge van de Ven, Ewout van der Knaap, Anne Luc van der Vegt, Adriaan van der Weel, Dirk van Weelden, Ivo Victoria.
Onlangs verscheen een geactualiseerde versie van het artikel over de Jonge Jury en pulp in het onderwijs dat ik met Yra van Dijk schreef voor de Nederlandse Boekengids in de bundel Alles moet anders (red. Merlijn Olnon).
Merlijn Olnon, hoofdredacteur van de de Nederlandse Boekengids, bundelde voor Alles moet anders de 25 meest vernieuwende, verfrissende en buitenissige stukken van de afgelopen vijf jaar. Want alles moet inderdaad anders, en dat begint met lezen en denken.
Met bijdragen van Persis Bekkering, Neske Beks, Gemma Blok, Joost de Bloois, Daniël Boomsma, Iwan Brave, Claudia Cosma, Yra van Dijk, Lisa Doeland, Johan Heilbron, Marie-José Klaver, Thijs Kleinpaste, Jacqueline Klooster, Sicco de Knecht, Pieter Kranenborg, Annelies van der Meij, Anja Meulenbelt, Merijn Oudenampsen, Annelot Prins, Ira Pronk, David Rijser, Enzo Rossi, Niels Springveld, Paul Teule, Margo Trappenburg, Dirk Vis & Samuel Vriezen.
Uitgever: Mazirel Pers. Publicatiedatum: 12 oktober 2022.
Voor het Jaarboek 2020 van de Jan Campert Stichting schreef ik het essay ‘Een romantisch slagveld. Over De herinnerde soldaat van Anjet Daanje’. Anjet Daanje won in 2020 de F. Bordewijkprijs voor haar roman De herinnerde soldaat (uitgeverij Passage).
Uit het juryrapprt: ‘Slechts zelden verschijnt er een roman die werkelijk afwijkt, die de lezer niet zozeer behaagt, als wel betovert,’ schreef de jury. ‘Soms is zo’n vreemde eend in de bijt dan ook nog een uitzonderlijk goed boek. Dat geldt voor De herinnerde soldaat, het meesterwerk van de sinds haar debuut in 1993 veel te weinig opgemerkte auteur Anjet Daanje. (…) Een unieke, schitterende roman, een levend bewijs van hoe literatuur ons kan meevoeren op een reis waarvan wij het bestaan niet konden vermoeden.’
In het begeleidend essay bij de prijs beschrijf ik de talloze manieren waarop werkelijkheid en illusie of zelfs vervalsing in de roman door elkaar lopen. De vrouw die de soldaat meeneemt drijft een bloeiende fotografiehandel: tegen geromantiseerde decors van het slagveld laten oorlogsweduwen zich vastleggen. Op de portretten figureert de teruggekeerde soldaat steeds vaker als verloren gewaande echtgenoot of zoon. Zijn traumatische herinneringen worden met de constante retoucheringen steeds verder vervormd en gepolijst. Zo creëert het spel van geleende, aangegeven en ingebeelde identiteiten een ‘samengestelde man’, en leert de soldaat leven met het feit dat hij niet alles over zichzelf weet.
Mijn essay ‘Een romantisch slagveld. Over De herinnerde soldaat van Anjet Daanje’ is te lezen op de website van Tzum.
Oudere publicaties
- Meer weten over Internet. 2000 Uitg. Van Holkema & Warendorf. ISBN 9026922949. ‘Dit is nu echt een nuttig boek als je nog niet veel van internet weet. Het is heel uitgebreid en toch worden alle onderwerpen kort en bondig behandeld.’
- Internet Jungle. Unieboek. 2001. ISBN 9026923937. ‘Amusant en toegankelijk voor de iets ingevoerde internetter. De meeste stukken zijn eerder verschenen in de NRC, waar de internetjournaliste een vaste rubriek heeft.’
- Samen met Richard Rogers: Info.gov. Politieke Instrumenten voor het Web. Infodrome. 2001.
- Voor de bundel Informatieoorlog. Over de schaduwkanten van de informatiemaatschappij (uitgegeven door SMO in 2000) heb ik twee hoofdstukken geschreven.