Als je het vraagt aan de auteurs van ‘de Nederlandse Boekengids’, dan moet alles anders. De politiek, het onderwijs, de zorg, de economie, de kunst. Ja, echt alles.
Alles moet anders (red. Merlijn Olnon) is een selectie van de 25 meest vernieuwende, felle, hemelbestormende stukken van de afgelopen vijf jaar. Want alles moet inderdaad anders, en dat begint met lezen en denken.
Met bijdragen van Persis Bekkering, Neske Beks, Gemma Blok, Joost de Bloois, Daniël Boomsma, Iwan Brave, Claudia Cosma, Yra van Dijk, Lisa Doeland, Johan Heilbron, Marie-José Klaver, Thijs Kleinpaste, Jacqueline Klooster, Sicco de Knecht, Pieter Kranenborg, Annelies van der Meij, Anja Meulenbelt, Merijn Oudenampsen, Annelot Prins, Ira Pronk, David Rijser, Enzo Rossi, Niels Springveld, Paul Teule, Margo Trappenburg, Dirk Vis en Samuel Vriezen.
Uit de kritiek:
“Felle, bevlogen, drieste en kritische essays, stuk voor stuk. (,,,) Belangrijk is het essay van Yra van Dijk en Marie-José Klaver over leesbevordering. Zij bestrijden het bekende motto ‘doet er niet toe wát kinderen lezen, áls ze maar lezen’. Kinderen commerciële pulp laten lezen vinden ze een vorm van verwaarlozing.” – Aleid Truijens, de Volkskrant.
“Waardevolle stukken, ook over onderwerpen die je niet dagelijks in de krant tegenkomt. Het boek is wat mij betreft daarom een mooie aanbeveling voor de alternatieve recensiecultuur van De Nederlandse Boekengids. (…)
Als er iets om verandering schreeuwt is het wel het het lees- en literatuuronderwijs op scholen. Yra van Dijk en Marie-José Klaver hebben in verschillende publicaties de problemen op heldere wijze in kaart gebracht. Zie de vierdelige serie over de leescrisis in De Groene, onder meer over de ‘opleuking’ van de leesdidactiek. Het is volgens de auteurs ‘verwaarlozing vermomd als bescherming’ met ernstige gevolgen voor de taalvaardigheid en de intellectuele ontwikkeling van de nieuwe generatie. In Alles moet anders is een essay opgenomen over pulplectuur in het onderwijs. Van Dijk en Klaver: ‘Literatuur lezen leert je hoe je betekenis kunt geven aan de wereld. Hoe je gevoelens, relaties, lichamen maar ook maatschappelijke verhoudingen kunt begrijpen en hoe je er een taal voor kan vinden. Het is de sleutel tot een volwassen, ethische en zelfreflectieve houding zonder (of in elk geval met zo min mogelijk) vooroordelen. Pulp doet het tegenovergestelde.’ Helaas zwichten nog vele ouders en onderwijzers voor de commerciële belofte van ‘leesplezier’. ‘De onverschilligheid jegens kwaliteit en het propageren van pulp in het onderwijs vergroot op deze manier de ongelijkheid tussen leerlingen.’” – Jos van Dijk, sargasso.nl.
“De kritiek is verplaatst naar de ‘Nederlandse Boekengids’.” – Carel Peeters in Vrij Nederland.
Merlijn Olnon (red.), Alles moet anders. Mazirel Pers. Te koop via de uitgever of in de boekwinkel.