Verschenen: Over leven, dood en bramenjam. Het veelzijdige oeuvre van Anjet Daanje

Voor de bundel Over leven, dood en bramenjam. Het veelzijdige oeuvre van Anjet Daanje (2024) schreef ik een essay over Suikerbeest, één van de vroege romans van Anjet Daanje. In deze roman over een seriemoordenaar is al te herkennen dat Daanje een fenomenale verteller is.

Over leven, dood en bramenjam werd samengesteld door Thomas de Veen naar aanleiding van de toekenning van de Constantijn Huygens-prijs 2023 aan Daanje, die eerder al de Libris Literatuurprijs, de Boekenbon Literatuurprijs en de F. Bordewijk-prijs ontving voor haar romans. Ook Beatrice de Graaf, Maaike Meijer, Iduna Paalman, Rik Peels en Yentl van Stokkum schreven essays voor deze bundel. De inleiding is van Thomas de Veen.

Over leven, dood en bramenjam. Het veelzijdige oeuvre van Anjet Daanje is verschenen bij Uitgeverij Pluim en te bestellen bij de uitgever: uitgeverijpluim.nl/over-leven-dood-en-bramenjam.

Toen Anjet Daanje de F. Bordewijk-prijs won voor De herinnerde soldaat schreef ik voor het Jaarboek 2020 van de Jan Campert-Stichting het essay ‘Het romantisch slagveld‘.


Interview met Anjet Daanje ter ere van het winnen van de Constantijn Huygens-prijs 2023.
Anjet Daanje vertelt over De herinnerde soldaat.
F. Bordewijk-prijs 2020: Anjet Daanje.