De regels herschreven |Recensie: Pim Lammers – Ridder Roa en de gevaarlijke draak

631 regels bestaan er voor sprookjes. Ridder Roa en de gevaarlijke draak van Pim Lammers opent met vijf regels uit Het Boek – De regels voor sprookjes. Regel 1 luidt: ‘Prinsessen worden altijd gered door ridders’ en regel 142 ‘Ridders gaan op avontuur, prinsessen niet’. In het eerste hoofdstuk wordt meteen duidelijk dat prinses Roa niets moet weten van de normatieve gedragsvoorschriften die voor meisjes en jongens gelden. Ze wil de witte baljurk die haar moeder voor haar heeft uitgezocht niet aan. Ze wil voetballen en moet er niet aan denken om met een van de prinsen te trouwen die op het bal komen dat koningin Bella voor haar heeft georganiseerd. Roa wil zelf ridder zijn en vechten met draken en prinsessen redden.

Gelukkig voor Roa komen er geen ridders op het bal. De ridders zijn namelijk op. Ze zijn verdwenen toen ze prinses Ayla wilden redden. Roa ziet haar kans schoon om ook op avontuur te gaan en de knappe Ayla van een paar kastelen verderop wier vlog ze volgt te redden. De verdwenen ridders wil ze ook wel redden. Haar verzet tegen de normativiteit wordt niet gewaardeerd door de lakeien en koningin Bella, maar Roa zet door en verruilt haar jurk voor een harnas en gaat op zoek naar de bedreigde prinses. Ze beleeft een spannend avontuur met heksen, struikrovers, tovenaars en draken.

Ridder Roa en de gevaarlijke draak is in verschillende opzichten een bijzonder boek. Het eerste dat opvalt is het metafictionele karakter. Het verhaal is gelardeerd met andersoortige teksten zoals uitnodigingen, social media-berichten, recepten, een vlogtutorial en wegwijzers. Het boek begint met de sprookjesgeboden en eindigt met de door Roa herschreven regels. Tussendoor worden de regels van sprookjes steeds ter discussie gesteld. In de uitnodiging voor het bal heeft Roa al het nodige verbeterd. Van ‘lief’ heeft ze ‘stoer’ gemaakt en ze houdt niet van make-up, zoals haar moeder beweert, maar van voetbal.

Lees verder bij Tzum: https://www.tzum.info/2021/10/recensie-pim-lammers-ridder-roa-en-de-gevaarlijke-draak