Docenten verdeeld door pulp in de klas

Door Maaike Lange – Onderwijsblad, 1 oktober 2021

De plaats van populaire jeugdliteratuur in de klas, zoals die van Mel Wallis de Vries, staat ter discussie onder docenten. ‘Er is zoveel meer dat veel mooier en positiever is om te lezen.’

Met een fel opiniestuk in de Volkskrant gooiden docent Marie-José Klaver en hoogleraar moderne Nederlandse Letterkunde Yra van Dijk voor de zomer de knuppel in het hoenderhok. Ze rekenden af met de boeken die de Jonge Jury promoot en die te vinden zijn op de meeste scholen en in schoolbibliotheken. ‘Verhalen die seksistisch en racistisch denken bevestigen, de lezer van kick naar kick jagen en die stilistisch, inhoudelijk, cultureel en moreel armoedig en zelfs schadelijk zijn’, schrijven Klaver en Van Dijk.

De Jonge Jury is een door de overheid betaald leesbevorderingsproject van Stichting Lezen waarbij jongeren van 12 tot 16 jaar een winnend boek kiezen uit een voorselectie. De afgelopen jaren won Mel Wallis de Vries met haar thrillers zeven keer. Andere schrijvers kopiëren nu het genre, constateren Klaver en Van Dijk, waardoor op de shortlist voor 2021 alleen nog maar thrillers staan. Klaver en Van Dijk vragen zich af waarom het geld, afkomstig van Stichting Lezen en het Letterenfonds, niet besteed wordt aan de promotie van echte jeugdliteratuur in de klas. Verhalen kunnen je leren hoe je betekenis geeft aan de wereld, schrijven zij. En verhalen bieden de sleutel tot een volwassen, ethische houding.

Marie-José Klaver vertelt dat ze veel e-mails heeft ontvangen van docenten en ouders. “Docenten schrijven dat ze zelf ook al jaren vinden dat er slechte boeken gelezen worden, maar dat durven ze niet goed tegen collega’s binnen de sectie te zeggen.” Andere docenten zeggen eerlijk dat ze nooit over deze kwestie hebben nagedacht, meestal omdat ze de genomineerde boeken niet gelezen hebben.
Klaver is docent Duits en net afgestudeerd als docent Nederlands. Toen zij enkele jaren geleden begon met haar nieuwe opleiding is ze met leerlingen gaan meelezen. Boeken van de Jonge Jury zijn op de meeste scholen makkelijk te vinden. Klaver las alle winnaars en was geschokt. “Alles wordt verteld vanuit een wit perspectief en er komen alleen maar meisjes in voor met blonde haren die verkracht of mishandeld worden en slechts over jongens en hun uiterlijk praten.”

Lees verder in het Onderwijsblad: https://onderwijsblad.nl/article.asp?ArtikelID=14509